Wednesday, August 17, 2011

0 Sekuntum Senyuman



As Salam...
Greeting all blogerz..

Happy Ramadan Fasting..


Lame bebenor tak mengupdate blog..
Mai2 cnie,mai cnie...
Rapat2 meh rapat...
Roti john, mubarak, kuripap, almond london, mama carries kat blog lain ek...
Ini blog tak dek tu sume ek..

sapek nak share satu story sedih...
sampaikan sapek pon berlinang air mate..
sob2...

....Pada suatu malam di bulan Ramadhan, seorang lelaki sedang mengaji seorang diri di satu sudut di dalam masjid. Selepas beberapa minit dia mula membaca al-Quran, seorang kanak-kanak sekitar usia enam tahun menghulurkan rehal untuk digunakan bagi meletakkan al-Quran yang sedang dibaca. Lelaki itu hanya mampu mengucapkan terima kasih dan kanak-kanak itu membalas dengan sekuntum senyuman.

Namun, di dalam hati lelaki tersebut, beliau merasakan begitu terharu kerana kanak-kanak sekecil itu telah mampu untuk berfikir untuk membantu orang lain tanpa diminta. Pemberian rehal itu nampak kecil tapi sangat bermakna. Membaca al-Quran menggunakan rehal dirasakan jauh lebih selesa dan mudah.

Dalam hati kecil lelaki itu berkata, "Alangkah indahnya jika anak aku nanti mempunyai peribadi seperti budak kecil sebentar tadi".

Tetapi alangkah lebih baik sekiranya sebagai permulaannya, dia berkata, "Alangkah baiknya jika aku selepas ini mengamalkan sikap seperti yang ditunjukkan oleh kanak-kanak tersebut".


Kita yang sudah dewasa ini juga sudah pasti mampu menghulurkan bantuan kepada mana-mana individu tanpa diminta. Ia mungkin sesuatu yang kecil tetapi sebenarnya ia merupakan satu pengorbanan yang sangat bermakna. Jika kita tidak mendapat penghargaaan daripada insan yang dibantu sekalipun, Insya-Allah kita akan mendapat penghargaan daripada Allah yang jauh lebih bernilai.

Tambahan pula di bulan Ramadhan ini, marilah kita banyakkan bersedekah dan membantu individu lain agar sama-sama peroleh kebaikan dan kecemerlangan dunia dan akhirat....

Selamat menjalani ibadah puasa.

credit to i-luv-islam.com

0 Game Dikala Bosan2




As Salam.

Greeting all blogerzz..

Fuhh, berhabok abis!!!
sory la yer..
kali nie nak post game..

Serious, kalau korang tak WINRAR, kompom tak bleh champion game nih.

Mostly, otai2 gamers give rate yg tinggi...

Tak besar mane pon...
70 MB jerwb..

Have Fun.

(click kat link bawah Mediafire)

http://www.mediafire.com/?ctsi6d0xox8gw42

Tuesday, March 29, 2011

0 Jujur dari hati yang kecil.

Greetings all bloggers.


"IBU", sapek rindu ibu!

*sayangilah  mereka selagi ada. 

Wednesday, March 2, 2011

1 Sleepy, Oh, Sleepy...!

Greeting all bloggers!!

Attention!!!
Wake up!!!
pls2, bace jap ap yang sapek nak habaq mai nih.
penting nih!!
between death and survive.

Penah rase mengantok yang extreme tak?
even, dah g toilet enam-belas kali?
PENAHKAH?

Penah tak sampai ceng-gini??


ataw





Nak tau ap punce nyer??
nie ha!!

mesti terkezut kan???



Meh cnie, bersile2 depan sapek nie.
Handphone ngan manusia lately,
MANE BLEH RENGGANG.
kan?
Believe or not, it could give good and bad impact towards our BRAIN
tadaaaa!!!


Nak dengar mane satu dulu??
cepat2.
ok la, kite story yang bad dulu ek.
kalau kerap kali gune hp, melekat je kat telinge.
gayut (sampai dahan patah) ngan marka or macha hampa
comfirm dapat nih



tapi, kajian mengatekan(kalau tak kaji sapek tak kate), setiap 50minit.
tumor tu akan tumboh ckit demi ckit.


ini betol2, bukan cobaan!!!
scary mary bukan...



Oklah, tutup cite scary mary biskut mary.
kite ce-cite yang baik-baik plak.
erm, surprisingly, otak kite pon ad minyak taw.
bukan ron 95 ke hape ke.


gile pe.
fuel nie sangat bergune dan ia adlah salah satu sumber untuk otak berfungsi.
agak2 ap ek???
ce-teke,ce-teke....
...
....
.....
(3tahun kemudian)....
...
...
sapek bg tau klu ek.
nie ha.




tau tak ap??
nie la dia, glucose.
selain oksigen, glucose juga amat penting untuk otak.
ianya membantu melancarkan peredaran oksigen sejurus mencuci salur2 darah yg ad pade hotak kite.
tu yang kekadang, asal la ngantok sangat.




yang bestnyer, bile korang gune je hp tu(lekap je kat telinge) secara tak sengaja(ciptaan Allah)
glucose akan terbentuk.
selepas itu, aktiviti otak sangat rancak sehinggakan otak kite membesar ckit.
scary mary gak kew?

the question is, how long it's effect to our life?
kat US, many children being expose of using cellphone.
bg deorang, cellphone adalah satu alat komunikasi yang sangat penting.
tatkala bleh bawak g sekolah.



then deorang nafikan brain tumor because of cell phone is insane!
memang la, tak effect sekarang, but bear in mind.
kesihatan kene la jage.
muda2 lagi dah kene tumor, kat HOTAK plak tuh.

Solution dia senang je, gune la hand-free.
tak pon, loud-speaker.
ianya tetap ad, tapi kurang daripada melekat kat telinge tuh...

Last but not least, hope korang dapt la me-minimizekan kadar penggunaan cell phone.


*legend
habaq - bagi tau
marka - awek
macha - pakwe


Sunday, February 20, 2011

2 Terkadang

Greetings all bloggers!!!

Terkadang.
Kita Alpa.


Terkadang
Kita leka


Terkadang
kita lupa


tapikan,
sampai bila

Berapa kalikah kita perlu terkadang?

Kini, terkadang sudah menjadi rutin hidup.
Tanpa ia, tak lengkap lah sesuatu.
Tanpa ia, tak seronok pula hidup.
dah seronok, lupa pula diri.

Tapikan, sampai bila.
Ayuh, ingat lah.
Kita adalah Insan.
*ini lah dunia, drama!


2 Tak Kering Gusi 2

Greeting all bloggers!!!
To die day, i want to share of you all,
little bit from my tough(ahaks),
Hope you all, enjoyed.
ngeee...

Maaf ye, story ini versi melayu.
malas nak convertkan.


Seorang professor sedang memberikan kuliah pada 300 orang muridnya di sebuah universiti (bukan uitm ok).




Kata professor "Kalau anda tidak berminat dengan kuliah yang saya berikan, anda boleh keluar pada bila-bila masa(
best nih!!)".




Semasa kuliah berjalan selama 30 minit sedikit demi sedikit student di kuliah tersebut keluar sehingga hanya tinggal seorang saja yang tinggal(weird ha').

Setelah professor menghabiskan kuliahnya professar berkata,

"Terima kasih kerana sudi mendengar kuliah saya."

"Tidak mengapa tuan, sayakan driver tuan" balas orang itu.



hehehe...
gotcha!!!

Thursday, February 17, 2011

2 Tak Kering Gusi 1

Greetings all bloggers!!!

Sory ye, lame menyepi. 
Wave of busy mendatang, so tok seh le nak ngadap blog nih sgt.
erm, sapek nak share cite nih.
cite lawak la, saje boshan2 nih.


Once upon time, there are two sweet couples of lalat.




tatkala, hubby lalat dan bby lalat pergi merayau rayau mencari makan,



mereka masuk ke dalam jamban untuk makan tahi. bby lalat berkata...



bby : “hubby, kenapa kita kena makan tahi hari-hari?”

hubby : “ Hish… Jangan cakap benda-benda kotor time makan!”

bby: "ok, sory.. I beg your pardon.   





loike?

Tuesday, February 1, 2011

4 Alamak! Tak tau la plak!

Greetings all bloggers!!!

Hari nie, sapek nak share isu hangat lagi panas, yang diragu2 oleh semua umat Islam.
Kalau sapek habaq, brand2 yang kat bawah nie HARAM cam ne? Mesti melenting kan???






Mesti korang sentap abis kan??? RELAX!!! Take a deep breath. 
Alhamdulillah, all that brands, dapat pengesahan yang SAH, dari JAKIM.
SAH pulak, dari segi, kebersihan, ayam yang disembelih dah sebagainya.


Wal-la-wey! Next is brand that never get approve from JAKIM, BUT still running as usual. In fact, ramai MUSLIMS go there, dengan "selambe-radaq" act like normal. MAYBE tak tau kowt,  TP mengape tak tanyer?Investigate ke, ap ke. These two are fully western, no such element of ISLAMIC. WHO'S gonna be blamed?







Sapek nak turunkan ilmu nih. Senang je nak detect makanan kite tu, ad tak unsur2 B*** tuh (geram tol akuh). Before that, kene la tau sejarah ckit pasal lemak B*** nih. 

Pada awalnyer (cheewah), piggy nih bersepah bagai kat negara2 Europe. Mase tuh, pengaruh paling kuat adalah orang ASIA(like us). Bleh katekan, menu arian deorang(European) mesti ad piggy nih. 

So, bile dah tembak nak bg mampos sbb nak makan daging, lemak2 tu deorang cam blur, nak bwat pe ek? kalau tanam pon, it will effect the ground and harm to environment. Afterthat, ahli kimia deorang pon bwat la ujicoba, mane tau bleh digunakan.

Nak tau jadi ap??

*


*


*


*

Tadaaaaa!!!!!
Sabun mandi!
(!)



Lemak-lemak tersebut diproses secara kimiawi, dikemas sedemikian rupa dan di pasarkan. At the same time, akibat dah berjaya dengan ujicoba,negara-negara di Eropah memberlakukan aturan yang mengharuskan bahan-bahan dari setiap produk makanan, obat-obatan harus di-uli bersama lemak piggy nih(hawaw kan!). Oleh karena itu bahan yang terbuat dari lemak babi dicantukam dengan nama Pig Fat (lemak babi) pada produk td.

So, since ISLAM mase tuh sangat utuh dan power, mangkok2 nih, melumpuhkan kite dengan produk2 nie la. Sehingga kini, ramai yang diantara kite tak tau pon makanan atau produk tu halal or haram.

Nie, sapek bg beberape kesan kalau memakan makanan yang telah DIHARAMKAN DI DALAM AL-QURAN:
  • Hati tertutup daripada menerima hidayah ALLAH
  • Susah mendapat ilmu pengetahuan
  • Ibadah yang dikerjakan adalah sia-sia belaka
  • Memudaratkan kesihatan badan serta kewarasan akal
  • Dilaknat oleh ALLAH 


tak takut kewwww????


OKEH! get ready, sapek nak ajar care2 nak detect ad lemak2 piggy ataw tak. Lihat pada label makanan itu sendirik. Ad code yang mengaburi retina mata kite selame nih. AYUH! 

Kode tersebut diawali dengan kode E-CODES. E-INGREDIENTS ini terdapat di banyak produk perusahaan multinasional termasuk pasta gigi, sejenis permen karet, cokelat, gula-gula, biscuit, makanan kaleng, buah-buahan Kalengan dan beberapa multi vitamin dan masih banyak lagi jenis produk makanan & obat-obatan lainnya (scary bukan?).

Nie senarai kod2 nyer. Sapek nak satu bende je, korang print la bende nih, then simpan dalam wallet korang. Bile nak shopping je, keluarkan slip tuh, cari, ad tak E-CODE tuh. Memang la ad logo halal, sape2 bleh print, tapi label makanan adalah WAJIB AD n TAK BLEH TIPU, PADA SETIAP PRODUK OK!



Contoh makanan yang ad lemak piggy nih 
adalah

SERIOUSLY!
sapek dah kaji.
believe it OR eat it!

Last but not least, kepada Umat Islam kat luar sane, berjaga2 lah ye, moga hidup kita diberkati oleh ALLAH dan segala amalan kite diterima oleh-Nya. Wallahualam....










Sunday, January 30, 2011

1 Lalat

Greetings all bloggers. Hari nie, memandangkan ujan je(ujan rahmat), mesti korang menatap wajah screen tu kan. Ada eloknyer try game nie plak. Senang ckit la dari game before this. ngee. Hope, korang enjoy...



Le Tour De France
(yellow jersey)


CLICK LINK BELOW
*this game could harmful, please behave.


Fly Swatter, try it by your own!!!

2 Game Untuk Semua

Greetings all bloggers!!! Kali nie, sapek nak share satu game. Sangat terbaik and menguji tahap kesabaran kalian(best2).


Bleh la korang abis mase terluang tuh!(hope jgn tdo je) Simple je game dia, try click bola tu. Kalau korang berjaya, ia akan tukar colour. ngeee... Sounds great!!!


So, enjoy and happy holiday!!!


CLICK LINK BELOW
*mouse/ tetikus disarankan

Game Paling Hangit

0 Cerita Johan

Greetings all bloggers. Hari nie sapek ad satu story nak story ngan korang. Tetibe teringat balik cite nih. hahaha. cite nie, tak dek kaitan yang masih idop atau yang dah pergi.  hope korang enjoy.


Johan dilahirkan tanpa kedua telinganya, tetapi walaupun cacat dia berjawatan tinggi di sebuah bank(perrghhh). Dia sangat marah kalu ada orang yang mempersoalkan tentang telinga(watch-out).

Suatu hari dia mahu mengambil kerani baru dan tiga orang di senarai pendek untuk sesi temuduga. Calon pertama seorang lelaki yang mempunyai penampilan yang baik.

Di akhir temuduga, Johan bertanya satu soalan kepada lelaki itu.

"Awak nampak tak sesuatu yang ganjil pada saya?".

"Ya, tapi minta maaf kalau saya kata tuan tak ada telinga, macam ayam"(serious lol) jawab lelaki itu dengan jujur.

Merasa terhina dengan jawapan itu, Johan mengusirnya keluar dari pejabat.

Calon kedua ialah seorang perempuan yang berpengalaman bekerja di bank hampir 5 tahun. Dia lebih baik dari calon pertama tadi. Di akhir sesi temuduga, Johan bertanya soalan yang sama ditanya pada calon pertama.

"Awak nampak tak sesuatu yang ganjil pada saya?".


"Ya ...saya heran bagaimana tuan boleh mendengar saya dengan baik, sedangkan tuan duduk jauh dari saya." puji perempuan itu(puji pon salah).

Sebaik mendengar jawapan dari perempuan itu, Johan berang dan menghalaunya keluar. Calon terakhir adalah yang terbaik, walaupun masih muda dia telah bekerja lebih 8 tahun di bank.

Selain bijak dia juga tampan dan bergaya.
Seperti calon terdahulu Johan bertanya soalan serupa.

"Awak nampak tak sesuatu yang ganjil pada saya?"

"Ya. Awak pakai contact lens," jawab pemuda itu menahan perasannya dari tergelak.

Walaupun terkejut, Johan gembira dengan jawapan pemuda itu. Dia hairan kerana pemuda itu sangat teliti dan dapat melihatnya memakai contact lens walaupun mereka duduk agak jauh(superb gile).

"Bagaimana awak tahu?" tanya Johan lagi.

Pemuda itu tidak dapat lagi menahan gelihatinya lalu ketawa besar hingga jatuh terguling-guling sambil berkata, "Dah tentu tuan tak boleh pakai cermin mata sebab tuan tak ada telinga, nak sangkut kat mana?".

Johan pun tensen... Last-last tak jadi ambik pekerja baru.(ngeee...)




lol

******************

0 bittersweet.


Greetings to all bloggers. segan la plak. ahaks! This is my second post of my blog, so i would share my glorious moment! Last week, I went to Malaysian Open 2011, at Bukit Jalil. Tiket kol 1330, sapek gerak seawal yg boleh, dengan harapan dapat dudok depan2 la, konon la.

 Kuar umah kol 11, ap jadahnyer! The journey take about an hour, sapek travel naik lrt je, nak naik moto, memang high risk(risk adverse) sape tak sayang moto oi. Sesampai je, wal-lawey, bagai ramai manusia. Rupenyer, ramai yang nak g naik bus balik kg, bukan nak g tengok event, alahai. Nerbes abis sapek td. Menapak la plak sapek g stadium tuh, on my way, ad la stall2 yang jual goodies cam baju malaysia, smart tp hawaw mahal!


OK, dah sampai, sangat ramai kat dalam stadium, nerbes bagai, cam ak plak yg main.hahahah. Sapek dengan semangat kesukanan, berlari anak a.k.a, jogging setempat, semata2 nak dapat duduk depan. Tak dapat la sapek, kuar umah kol 11, nak duduk depan. Tp ok la, seat yg sapek duduk nih, btol2 balakang bontot court. Nice view.Ouuuch!! Mule2, crowd tak la ramai sangat, coz LCW nyer game last skali. First game is, XD, MD, WS, WD and MS. Nak tau ap meaning-nyer, kene bace sampai abis. Nie, sapek attach gegambar yg sapek capture. Credit to my father( Mr Sha), bg pinjam SONY A330. Sangat Superb Gambar-nyer.




Performance from DBKL's traditional dancers. 


Cheerleader from CBN

Negaraku performance

First match, Mixed Double

Followed by Men Double

Women Double

The moment that Malaysians waiting for


Super Jumping Smash!!!

Mamat nie, WAJIB ad kalau event besar.

Women Single Champion and Runner up
sapek suke bgt drop mereka, sangat sharp ok!

Women Double Champ

Men Double Champ

LCW, the truly champ, after LD!
This is his seventh title on Malaysian Open

Runner Up, tak banyak bwat serangan. More defensive and rally pon tak best sgt.

 Abis je, sapek go for conferences.sapek ulang ok, conference. Jumpe face to face plak. Lg la nerbes. Nak2, ad plak Pak Bun, wal-lawey!! Dia tanyer sapek, bwat pe sekarang, how sapek's performance. Gagap gak la, huhu. But, everything under control.

Boleh plak tiket abis kat terminal TBS! Cam haram J! Cuak bagai sapek time tuh. Nasib baik la, ad tiket, tapi kat Bukit Jalil, adventure abis. Dalam kol 2330, waktu melaka, sapek pon sampai. thanks to Hencik Johan, coz jemput ak naik kude Haziq.



Super Dan


Overall, memang best gile, travel jauh2, memang puas abis tengok live Malaysian Open 2011. Yang bitter nyer, LD, tarik diri. With excuse of his former injuries. Frust gile sapek! Yang sweet plak, sapek nyer coach, Misbun Haji Sidek, appear. Latelykan ad issue stated that he wanna quit from BAM, huhu, hopefully it's just a rumors.ahaks.