Tuesday, February 1, 2011

4 Alamak! Tak tau la plak!

Greetings all bloggers!!!

Hari nie, sapek nak share isu hangat lagi panas, yang diragu2 oleh semua umat Islam.
Kalau sapek habaq, brand2 yang kat bawah nie HARAM cam ne? Mesti melenting kan???






Mesti korang sentap abis kan??? RELAX!!! Take a deep breath. 
Alhamdulillah, all that brands, dapat pengesahan yang SAH, dari JAKIM.
SAH pulak, dari segi, kebersihan, ayam yang disembelih dah sebagainya.


Wal-la-wey! Next is brand that never get approve from JAKIM, BUT still running as usual. In fact, ramai MUSLIMS go there, dengan "selambe-radaq" act like normal. MAYBE tak tau kowt,  TP mengape tak tanyer?Investigate ke, ap ke. These two are fully western, no such element of ISLAMIC. WHO'S gonna be blamed?







Sapek nak turunkan ilmu nih. Senang je nak detect makanan kite tu, ad tak unsur2 B*** tuh (geram tol akuh). Before that, kene la tau sejarah ckit pasal lemak B*** nih. 

Pada awalnyer (cheewah), piggy nih bersepah bagai kat negara2 Europe. Mase tuh, pengaruh paling kuat adalah orang ASIA(like us). Bleh katekan, menu arian deorang(European) mesti ad piggy nih. 

So, bile dah tembak nak bg mampos sbb nak makan daging, lemak2 tu deorang cam blur, nak bwat pe ek? kalau tanam pon, it will effect the ground and harm to environment. Afterthat, ahli kimia deorang pon bwat la ujicoba, mane tau bleh digunakan.

Nak tau jadi ap??

*


*


*


*

Tadaaaaa!!!!!
Sabun mandi!
(!)



Lemak-lemak tersebut diproses secara kimiawi, dikemas sedemikian rupa dan di pasarkan. At the same time, akibat dah berjaya dengan ujicoba,negara-negara di Eropah memberlakukan aturan yang mengharuskan bahan-bahan dari setiap produk makanan, obat-obatan harus di-uli bersama lemak piggy nih(hawaw kan!). Oleh karena itu bahan yang terbuat dari lemak babi dicantukam dengan nama Pig Fat (lemak babi) pada produk td.

So, since ISLAM mase tuh sangat utuh dan power, mangkok2 nih, melumpuhkan kite dengan produk2 nie la. Sehingga kini, ramai yang diantara kite tak tau pon makanan atau produk tu halal or haram.

Nie, sapek bg beberape kesan kalau memakan makanan yang telah DIHARAMKAN DI DALAM AL-QURAN:
  • Hati tertutup daripada menerima hidayah ALLAH
  • Susah mendapat ilmu pengetahuan
  • Ibadah yang dikerjakan adalah sia-sia belaka
  • Memudaratkan kesihatan badan serta kewarasan akal
  • Dilaknat oleh ALLAH 


tak takut kewwww????


OKEH! get ready, sapek nak ajar care2 nak detect ad lemak2 piggy ataw tak. Lihat pada label makanan itu sendirik. Ad code yang mengaburi retina mata kite selame nih. AYUH! 

Kode tersebut diawali dengan kode E-CODES. E-INGREDIENTS ini terdapat di banyak produk perusahaan multinasional termasuk pasta gigi, sejenis permen karet, cokelat, gula-gula, biscuit, makanan kaleng, buah-buahan Kalengan dan beberapa multi vitamin dan masih banyak lagi jenis produk makanan & obat-obatan lainnya (scary bukan?).

Nie senarai kod2 nyer. Sapek nak satu bende je, korang print la bende nih, then simpan dalam wallet korang. Bile nak shopping je, keluarkan slip tuh, cari, ad tak E-CODE tuh. Memang la ad logo halal, sape2 bleh print, tapi label makanan adalah WAJIB AD n TAK BLEH TIPU, PADA SETIAP PRODUK OK!



Contoh makanan yang ad lemak piggy nih 
adalah

SERIOUSLY!
sapek dah kaji.
believe it OR eat it!

Last but not least, kepada Umat Islam kat luar sane, berjaga2 lah ye, moga hidup kita diberkati oleh ALLAH dan segala amalan kite diterima oleh-Nya. Wallahualam....










4 comments:

Ilyana said...

wow wiw wuw !!
ok mmg hot pon isu nie..
good luck dlm brdkwah.. :)

The Lulu said...

bnde ni dah lame , ramai dah tahu tapi buat2 tak tahu

Meanangel said...

wohoooo!!giler hot entry ni..hahah..
tapi penggunaan bagai ko tetap fail!!
*wootwoot*

sapek said...

bende yang dah tau bwat2 tak tau la kene ingatkan.
kite kan manusia.
anyway, thanks coz read it.